Även om vi bara är i starten av projektet så går det fort fram. Vi har sanerat hela området, påbörjat pålningen och nu precis påbörjat detaljschaktningen och makadamiserat schakterna.
Jag sitter just nu som arbetsledare på marksidan där jag fått vara med och stötta Hanna och Alex, som också är arbetsledare på mark, i deras arbete. Mycket fokus har varit på att jag ska vara så nära produktionen som möjligt och få uppleva ”the real action” så att säga. Snart ska betongarbeten komma igång och då ska jag tyvärr lämna marksidan och bli mästare på att gjuta betong. Blir nog dönder!
Lär känna personalen i projektet
Hursomhelst, nog om mig och vad jag ska göra. Tanken med detta inlägg är att ni ska lära känna människorna som ser till att vi faktiskt har en fysisk byggnad på plats och det är såklart produktionspersonalen. Jag kör därför tre snabba intervjuer med tre nyckelpersoner på projektet med följande frågor:
1. Berätta lite om dig själv. Hur länge du varit i branschen? Vad har du haft för tidigare roller? Några spännande projekt du varit på?
2. Något speciellt med detta projekt? Något vi gör annorlunda eller något som är extra häftigt?
3. Vad tycker du är roligaste i ditt arbete?
4. Har du några tips till unga som försöker ta sin in i byggbranschen?
Sandra Sjöstrand, 36, yrkesarbetare
- 1. Jag har jobbat på NCC i 2,5 år. Gick lärlingsutbildning, men eftersom jag har en trädgårdsutbildning så gick jag klart den på 1,5 år istället för 3 år. Jag är även utbildad florist och kvalificerad trädgårdsanläggare. Under min lärlingsperiod började jag på badhuset i Varberg i början på 2019 och sedan flyttade jag till Lisebergs hotellet, JP1 slutet på 2019. Nu har jag varit på vattenparken i några veckor.
- 2. Det är väldigt häftigt att det är Liseberg för alla kommer veta vad vattenparken och hotellet är. Men det som är annorlunda med projektet är att många rör ska gjutas in med tanke på det höga vattenflödet som rören konstant ska klara av.
- 3. Få lära mig mycket nya saker hela tiden. Att man har bra kollegor och att jag fått mycket ansvar, vilket jag älskar.
- 4. Om man ska söka till byggbranschen ska man ha ett stort intresse för bygg och ha viljan att lära sig. Var framåt och visa engagemang och våga fråga, det finns ju inga dumma frågor. Våga säga till om du inte blir rätt behandlad. Som ny bör du kräva att få en handledare, någon du kan ställa frågor till när du är osäker osv. Som tjej är det viktigt att veta var din gräns är och kunna säga ifrån eller vända sig till chefen. Vi är få kvinnor i branschen och får ofta höra nedlåtande kommentarer eller att man inte tror på att vi kan utföra vissa arbetsuppgifter. Men det är därför det är viktigt att man sätter ner foten och säger ifrån.
Mats Andersson, pålningsmaskinist
- 1. Farsan jobbade som smed och då blev det att jag också började där 1975. Jag var smed men fick samtidigt köra maskin lite då och då. År 2002 blev jag fast maskinist. Det är stor skillnad på maskiner idag och då. Nu är det mer fokus på arbetsmiljö och helt andra tekniska förutsättningar. I slutet på 70-talet fick man dra i en spak varje gång man skulle slå ner pålen, men nu räcker det med en knapptryckning. Ett spännande projekt jag varit på är Tunnelfabriken till Öresundstunneln.
- 2. Här är det lite speciellt att vi ska kapa pålar 3,5 meter över marknivå. I söder har det även varit relativt hårdslaget samtidigt som vi använder oss av 350 pålar som är rätt ovanliga.
- 3. Jag har ju ett intresse för maskiner så det gör ju jobbet roligt, men även att man byter arbetsplats ofta och får träffa nytt folk hela tiden.
- 4. Inte vara rädd för dåligt väder eller långa dagar. Det gäller att man är stresstålig – säger inte att jag är det haha men, men…
Alex, arbetsledare
- 1. Jag har varit i branschen sedan jag slutade plugga 2011. Då gick jag en 2-årig byggingenjörsutbildning. Jag var på Skanska på praktik under studietiden, inom infra. Första projektet jag var på var E45 och byggde bro, där var jag både yrkesarbetare och arbetsledare. Fick då testa trä, armering och betong. Sedan var jag arbetsledare och byggde Rödaorm. Efter det började jag på en mindre markfirma, Carlbergs, där var jag först yrkesarbetare och sedan gick jag över till arbetsledare. Några år senare blev jag platschef på Rivning och diverse små markarbeten. Slutligen gick jag över till NCC som arbetsledare där jag varit med och byggt Kungälvs resecentrum samt markparkeringen, hotellet och vattenparkeringen för Liseberg.
- 2. Det ska ju bli största vattenparken i Norden och jag älskar nöjesparker. Varit runt världens nöjesparker. Men bygga attraktioner är inte något man gör varje dag.
- 3. Roligt att skapa något för framtiden. Det ger mig motivation, att göra något som andra kan glädjas av. Och såklart goa kollegor. Samt att man utmanas med nya moment.
- 4. Var lyhörd, fråga och våga ta egna beslut. Lyssna på dom som varit länge i branschen. Var ingen besserwisser för att du pluggat eftersom teorin och praktiken skiljer sig åt väldigt mycket.