Jag saknade att vara sketen, att jobba med problemlösning och att skapa något. Jag fick tipset att söka lärlingsprogrammet, jag sökte och kom in. Nu jobbar jag som vuxenlärling på NCC.
Jag gick VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet i Uddevalla och jobbade några år som rörläggare. Men det passade mig inte riktigt och jag ville göra något annat. Då hamnade jag i frysen på GB Glace och det var väl trevligt, men jag saknade att vara sketen, att jobba med problemlösning och att skapa något. Jag fick tipset att söka en vuxenlärlingstjänst på NCC, så jag sökte och kom in. Upplägget med lärlingskapet görs via Byggbranschens Yrkesnämnd (BYN).
Jag hamnade på ett NCC-projekt i Trollhättan. Första dagen på jobbet träffade jag platschefen och min handledare för en introduktion till NCC och arbetsplatsen. De gick genom vad projektet går ut på, vilka regler som gäller på arbetsplatsen, hur olika system fungerar och så vidare.
Ut och jobba direkt
Sen gick jag ut med min handledare och började jobba! Lärlingskap går ut på att lära sig yrket genom att arbeta bredvid någon annan som visar och berättar om jobbet. Så det gäller att vara nyfiken, att ställa många frågor och inte vara rädd för att hugga i med olika saker. Och så får man successivt göra mer och mer av olika moment och växa in i rollen.
Teori ska man göra också när man är lärling. Den gör man på sin fritid och man har ett år på sig att få den godkänd. Teorin omfattar olika moment (pålning, bjälklag, schakt, med mera) och är uppdelad i två delar. Den första delen går ut på att svara skriftligt och muntligt på en mängd frågor om varje moment. I den andra delen fick man själv skriva och berätta om hur man löser olika uppgifter. Tex. ”Du ska lägga 6 meter avloppsrör av storlek X – beskriv hur du gör och vilka verktyg du använder”. Sen ska handledaren verifiera att man faktiskt kan göra allt det där i praktiken genom en motkontroll.
Bra upplägg
Det var upplägget på lärlingsprogrammet som lockade mig, dels för att det gav mig en möjlighet att utbilda mig till ett praktiskt yrke där jag kunde tillgodoräkna mig det jag hade läst på gymnasiet. Men också att man får en inkomst under tiden man utbildar sig. Som lärling går man in på 70 procent av en fulltidslön och sen går man upp stegvis beroende på antal timmar du klockar in.
Jag trivs toppenbra med både upplägget på lärlingsprogrammet och här på projektet. På Hjortmossen jobbar vi med VA-sanering, det betyder att vi separerar dagvatten och avloppsvatten genom att lägga nya rör. Fördelen med VA-sanering är att det omfattar många olika moment inom anläggning; fundament, kantsten, asfalt, schakter, rörsvetsning, med mera. Och det ger mig möjlighet att lära mig en massa olika saker.
Vi är ett blandat gäng här, med många olika personligheter. Alla tar hand om varandra och alla är involverade och engagerade i arbetet. Det är en fin gemenskap och vi har kul på jobbet.
Jag är jättenöjd över att jag tog chansen och hoppade på vuxenlärlingsprogrammet. Nu har jag fått allt det saknade – jag får jobba ute och bli sketen varje dag, jag jobbar med problemlösning och jag skapar något bestående.
Hej från Trollhättan!
Melinas topp tre saker för att trivas med anläggning
- Förmåga att kunna jobba i ett lag är viktigt för att trivas inom anläggning. Anläggning är inte en enmansshow – vi är beroende av flera kompetenser och det gör att alla behöver samarbeta.
- Vilja lära sig nytt, man blir aldrig fullärd så det gäller att vara öppen för nya kunskaper
- Man måste gilla att vara aktiv – det är ett fysiskt jobb. Jag får ibland frågan om det är tungt att jobba med anläggning. Nej, inte särskilt, känner jag. Vi har maskiner och hjälpmedel för att hantera tunga lyft nu för tiden.