Neonatalavdelningen på Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) i Trollhättan, som vårdar nyfödda sjuka barn eller för tidigt födda barn, ligger i sjukhusets mitt i anslutning till förlossningen. Lokalerna har inte förändrats sedan de byggdes 1988, men det har ju hänt en hel del med hur vården bedrivs och lokalerna funkade inte och behövde byggas om och till.
Sjukhuset kan ju inte lägga ner neonatalverksamheten helt och hållet, därför delade vi upp arbetet i två etapper. Första etappen var en tillbyggnad med nya lokaler som verksamheten tog i bruk i oktober 2020. Efter att de tagit de nya lokalerna i bruk gick vi in och byggde om de gamla lokalerna. Och nu är vi alltså klara med hela projektet. I slutet av juni hade vi slutbesiktning och lämnade över entreprenaden till beställaren som i sin tur lämnade över lokalerna till verksamheten. Det var faktiskt lite känslosamt att se hur all fantastisk personal fick gå in i sina nya lokaler.
Nära dialog en förutsättning för lyckat samarbete
Att bygga bullrar och dammar. Så ska man bygga i ett sjukhus med pågående verksamhet utan att driva dem till vansinne krävs en nära dialog med dem så att man anpassar sig till varandra så mycket det går.
Vi har bland annat jobbat med en verksamhetssamordnare som krävt in veckoplaner med arbetsuppgifter och tidplaner i god tid för att kunna förvarna verksamheten så att de ska kunna planera sitt arbete och göra åtgärder. Utan ett ok därifrån får vi inte göra någonting. Det är A och O med ett gott samarbete med den personen och då är det såklart viktigt att man gör allt man kan för att göra relationen bra.
Ett exempel på vårt fina samarbete var när vi skulle dra om stammar och el på en intensivvårdsavdelning. Där arbetade vi tillsammans med verksamheten fram en bra lösning: de tömde avdelningen på patienter och sen hade vi två dagar på oss att göra jobbet, så vi fick gå in och jobba riktigt effektivt. Under dessa två dagar fick vi lov att jobba fram till kl. 21 om kvällarna och kunde därmed ha lokalerna klara på utsatt tid.
Verksamheten utbildade oss om särskilda miljöer
Vi har jobbat nära mycket infektionskänsliga miljöer. Därför hade verksamheten en workshop tidigt i projekteringen där de berättade om den ytterst känsliga miljö vi har haft omkring oss. Bland annat var en hygiensköterska med och gick genom de faror som vi kan utsättas för, och vad vi kan utsätta patienterna för. Det var bra! Det har hjälpt till att få alla att förstå vikten av reglerna.
Vi har också haft särskilda genomgångar gällande det damm som uppstår när man river exempelvis gamla takplattor. Det dammet kan innehålla partiklar som kan vara oerhört farligt om känsliga patienter får det i sig. Det här är något som vi har upprepat och påmint alla i projektet om i olika forum för att alla på arbetsplatsen ska förstå hur viktigt det är att hålla sig till de regler som finns.
Vi har haft ett superbra samarbete med både med vården och planeringsenheten som verkligen visat förståelse för våra behov och projektets förutsättningar. Och vi för dem. Vi har alla dragit åt samma håll och skapat ett fantastiskt lag.
Det här har varit ett mycket fint uppdrag som jag och mina kollegor är väldigt stolta över att få ha jobbat med. Det känns riktigt bra att kunna bidra med bättre förutsättningar till en så viktig verksamhet.
Building Väst har många projekt nu och flera i pipeline. Känner du att det är dags för nåt nytt? Vi söker engagerade medarbetare som sätter säkerheten först och vill utvecklas med oss, här kan du kolla in de jobb vi har ute nu. Välkommen i laget!
Hej hej från Trollhättan
//Henrik Larsson, platschef NCC Building