Vi minns alla den där salvan. Veckor av förberedelser som kulminerade i en jättestor sprängning. 475 borrhål och 98 ton sprängmedel. Allt måste stämma. Resultatet blev precis som vi ville. Sådana dagar känns det otroligt bra.
Jag heter Jim Jonsson och jobbar som sprängarbas på NCC. Jag tänkte ge en liten inblick i vår vardag här på projekt Stockholm Norvik Hamn, där varje sprängning är flera storlekar större än vanligt. Vi i berggruppen är först ut i området, som ska bli Sveriges nya djuphamn för containerfartyg.
Idag är en speciell dag. Borrarna har borrat klart hålen för nästa sprängning och laddarna är här och laddar hålen med sprängämne. Om några timmar trycker vi av. Då får vi se resultatet av de senaste veckornas noggranna förberedelser.
I det här jobbet finns ingen handbok, du måste känna berget och ha erfarenhet. Det har jag lärt mig efter 35 år i yrket. Normalt börjar vi försiktigt på grund av att det är väldigt mycket bergets struktur som bestämmer resultatet. Vi strävar alltid efter att spränga berget i rätt riktning beroende på dess struktur. Ofta ligger det åt olika håll. Jag gillar att prova alla nymodigheter, är som Åsa-Nisse på det viset! Men jag tar inga risker. Behöver vi tänka om och hitta en annan lösning så gör vi det.
Här i Norvik använder vi flytande sprängämne, det är säkrast och bäst. Mest kraftfullt. Då kan jag ha bättre precision. Det blir minimalt med borrning och om något händer så blir det inget odetonerat sprängämne kvar.
I Norvik handlar det om stora salvor, så säkerheten har dragits upp flera snäpp. Vi kollar varandra för att vara säkra. Förr i tiden var det kryss målade på berget där det skulle borras. Nu är det mycket teknik och GPS i maskinerna. Jag som är sprängarbas bestämmer hur vi ska borra, måtten mellan hålen, hur djupt de ska borras, ritar in det och för över på USB-minne som borrarna sedan tankar över till sina borriggar. Då blir borriggen smart. Föraren för maskinen till hålet och styr borrningen.
Vi borrar 40 meter berg här! Det finns inga företag som spränger så stort. Kan man spränga stort kan man halvera byggtiden. Men det måste ju borras rätt. En salva som vi inte kan transportera ut kostar mycket. Det kan ta flera månader att reda ut, alla blir drabbade. Jag är superglad att borrarna i vår berggrupp är sådana stjärnborrare, så att jag med 100 procent vet att vi har den bästa tänkbara förutsättningen att fixa en kanonsalva på de här pallhöjderna*!
Storheten! Det är storheten som gör Norvik-projektet speciellt. Vi är många som förbereder för ett bra resultat innan det är dags för själva sprängningen. Jag är enormt stolt över arbetet och vad gänget i Norvik uträttar tillsammans. Vi jobbar i skift här och pratar och umgås mycket. Blir som en familj när vi bor, arbetar och umgås ihop hela tiden. Det skapar en fin känsla av samhörighet. När vi lyckas vagga in nyanställda i känslan också, märker hur de lär sig fort och blir en del av teamet, då blir man jäkligt stolt.
Idag är det en härlig, vit vinterdimma runt oss här på berget. För mig är friheten kanske det bästa med mitt jobb, skogs- och naturmänniska som jag är. För unga är det, helt ärligt, häftigheten som lockar. Den stora kraften som du tyglar. Från stora salvor här i Norvik till sprängning mitt i stan där kraften måste beräknas med största precision. Det är fruktansvärt fascinerande!
Är du nyfiken på, eller vill bli en del av oss på berggruppen? Då tycker jag att du ska läsa mer på ncc.se/sprangning. Vi behöver alltid duktigt folk hos oss.
/Jim Jonsson, sprängarbas i NCC:s berggrupp
* Pallhöjd = höjden från botten till toppen på avsatsen som bildas när berg sprängs bort
Lotta
8 mars, 2018 16:17Här är artikeln jag pratade om
Lotta Thiman
9 mars, 2018 08:27Tack Lisbet. Jag förstår varför du tyckte jag skulle ta läsa den! Vilket gäng och vilken kille! Och vilken power! Spännande projekt.
Lotta
8 mars, 2018 16:17Här är artikeln jag pratade om
Lotta Thiman
9 mars, 2018 08:27Tack Lisbet. Jag förstår varför du tyckte jag skulle ta läsa den! Vilket gäng och vilken kille! Och vilken power! Spännande projekt.