Vädret har varit till vår fördel under glidperioden, vi har endast haft ett fåtal nätter och dagar med regn och vind. Det hade man inte förväntat sig en vår i Göteborg. Vi har haft ett stopp på grund av hård vind, då blåste det nästan 32m/sek i byarna uppe i kranen. Det har helt enkelt varit täta besök på SMHI.se, och stoppet kunde förutses och planeras för.
Planerade stopp kan snabbt förklaras som att man tillsätter retarder i betongen på fabrik för att förlänga härdningstiden, och på så sätt kunna lyfta formen väldigt långsamt under några timmar för att sedan kunna stanna helt. När man väl stannat frikörs formen, där man lyfter upp den en bit, rengör den från betong och vaxar stålplåten.
Sällsynt i Sverige
Vi har jobbat mycket med planering, både grovplanering och ner på detaljnivå, och har givetvis lagt mycket tid på samordning mellan alla inblandade. Med duktiga och drivna UE som bidragit med sin kompetens och erfarenhet har vi genomfört ett lyckat moment.
Det har varit fyra skift om ca 15 personer som har bemannat formen, 12 timmar om dagen i 7 dagar och sedan ledigt i 7 dagar. Glidformsgjutning är relativt sällsynt i Sverige och merparten av yrkesarbetarna tar tjänstledigt från sina ordinarie jobb för att tjänstgöra på glidformsgjutningar. Det blir nästan som en klassåterträff att ses igen på nästa glid.
Ett lagarbete
Vikten av lagarbete blir tydligt i ett sådant här moment. För att komma i mål ekonomiskt så valde vi att dela entreprenaden mellan olika underentreprenörer, vilket också kan vara utmanande samarbetsmässigt.
Vi har haft med oss Clausen & Lovén Byggprojekt AB som utförare, Veidekke Norge AS har kommit med formen och glidförare, och Teodoliten har skött utsättningen. Vi har även haft Ramirent som ansvarat för bygghissarna och Binsell för tornkranen (som nu efter vår höjning är Sveriges högsta tornkran). Clas Krantjänst bemannade tornkranen med kranförare dygnet runt. Thomas Betong har levererat betongen från sin fabrik på Ringön, och armeringen kommer från Armeringsfabriken i Norrköping.
Vi på NCC har haft själva samordningsansvaret. Vi såg ju såklart en risk i att köpa en delad entreprenad istället för en totalentreprenad och har försökt att jobba aktivt både under planeringsskedet och i produktion med riskminimering.
Bjälklag, trappor och takkran blir nästa steg
Nästa steg är att innerformen till glidformen monteras ner, ett moment som tar ungefär en vecka. Sedan lyfts bjälklag och trappor in i mittschaktet.
När vi är klara med bjälklag och trappor lägger vi locket på högst upp. När locket ligger hjälper vår nuvarande kran (kran 2) till att lyfta upp en toppmonterad kran (kran 3) uppe på mittkärnan. Kran 3 hjälper sedan Kran 2 att demonteras. Det är viktigt att hjälpa varandra, även om man råkar vara en tornkran. Kran 3 kommer sedan försörja stomme och fasad.
Ett stort tack till alla som har varit involverade i glidformsgjutningen, ingen nämnd och ingen glömd! Det är ett lagarbete och utan ett fint samarbete hade det inte gått så här bra!
Christer Bengtsson
27 april, 2020 12:14Duktiga gubbar
David
27 april, 2020 16:46Kranen har bemannats av 6 st duktiga kranförare från Clas Krantjänst AB ,som kört dygnet runt alla dagar i veckan
Karin Holmertz
28 april, 2020 08:32Hej David,
Tack för tillägget, det har varit ett fantastiskt lagarbete detta!
Vänligen Karin, NCC
Lars Juhlin
28 april, 2020 22:29Imponerande bygge i Göteborg som börjar bli en riktig storstad!
😊
Karin Holmertz
29 april, 2020 08:17Tack Lars, ja det är verkligen ett imponerande projekt!
Du kan läsa mer om allt byggnaden ska innehålla när den är klar på https://www.kineum.se/
Vänliga hälsningar Karin, NCC