Många pratar om att det krävs stora och omvälvande förändringar för att skapa en cirkulär ekonomi, en värld där material hålls kvar längre i samhället genom att återanvändas och återvinnas. Men så är det ju inte.
Det enda som krävs är att NCC och alla andra samhällsaktörer byter mål och riktning från ”slit och släng” till ”kvalitet och kretslopp”. Sedan tar vi ett steg i taget, precis som vi alltid har gjort.
Ett hållbart samhälle innebär inte uppoffringar och kostnader. Det är ett samhälle med nya affärsmöjligheter och mer livskvalitet.
Samma signaler fick jag under den internationella konferensen Circular Materials Conference, som nyligen arrangerades i Göteborg. 240 deltagare från 15 nordiska och europeiska länder utbytte erfarenheter och forskningsresultat kring cirkulär ekonomi, återvinning och miljö.
NCC var en av huvudsponsorerna. Jag var med på konferensen, både som talare och åhörare. Det var också Christopher Jonsson och Lin Tennung, som jobbar med att utveckla vår tjänst NCC Recycling. De bygger upp återvinningsanläggningar för byggavfall i de nordiska länderna.
Ett växande antal anläggningar i de nordiska länderna kan hämta eller ta emot material från vår egen verksamhet, men även från andra företag inom bygg- och anläggningsbranschen. Målet är att sluta kretslopp genom att utveckla lösningar som gör nya produkter av gamla material.
Till exempel blir gamla gipsskivor nya. Träavfall blir pellets som värmer våra asfaltverk och därmed ersätter fossil olja.
Att starta NCC Recycling var ingen stor och omvälvande förändring för NCC. Det var ett logiskt steg för oss som vill vara en innovativ samhällsbyggare med starkt fokus på hållbar utveckling.
NCC har en unik möjlighet att som byggbolag att kunna arbeta aktivt med att återvinna material och att börja se avfall som en råvara. På lång sikt har vi möjlighet att påverka inköpen utifrån ett återvinningsperspektiv.
Vi tar de här stegen varje dag. Bygger ett passivhus till (hittills har vi byggt 70 stycken). Installerar solceller på ett kontorstak till. Minskar transporterna med smart logistik. Vi renoverar hus från miljonprogrammet så att energianvändningen sjunker och tryggheten i området ökar.
Med steg efter steg är vi med och bygger en bättre värld för oss och kommande generationer. Det är ingen uppoffring. Det innebär bara att vi vet vart vi är på väg.
Christina Lindbäck