Namnet NoDig ger inte hela sanningen. Klart att vi schaktar – bara mycket mindre än med andra metoder. Det är snabbt, effektivt, billigt – och mycket bättre för klimatet.
Jag jobbar med att förnya våra ledningar för VA, fjärrkyla, gas och fiber. Det är helt nödvändigt att göra för våra ledningar i Sverige är gamla och i stort behov av renovering. Så här gör vi: vi schaktar oss ner till ledningarna vid så kallade anslutningspunkter och stoppar in en robot i ledningen som kollar hur det ser ut på insidan – då får vi koll på vad som behöver åtgärdas. Vissa saker kan vi lösa utan att gräva alls.
Ska man renovera VA-ledningar i stadsmiljö är schaktfria metoder helt oslagbara. Istället för att göra ”som man alltid har gjort”, det vill säga där man gräver upp allt ovanför ledningarna, har en massa transporter som släpper ut avgaser och grävmaskiner som väsnas, kan vi minimera schakterna och göra jobbet på en tredjedel av tiden och till hälften av priset. Men det viktigaste av allt är att miljöpåverkan ibland är uppemot 70 procent lägre för schaktfri ledningsförnyelse jämfört med konventionella metoder.
Viktig del av samhällsbyggandet
Oftast jobbar vi obemärkt. Det är sällan privatpersoner är framme och pratar med oss, även om det händer ibland. Först brukar de klaga över att vi är i vägen, men när vi förklarar för dem att vi hade varit i vägen mycket mer och under längre tid om vi hade arbetat konventionellt så ändrar de sig och tycker att det är bra. ”Så borde vi alltid göra”, hör vi ofta.
Mina fantastiska medarbetare och jag jobbar med en viktig del av samhällsbyggandet. VA, fjärrkyla, gas och fiber är grundläggande delar av vår infrastruktur. Det är lite tråkigt att inte kunna peka på det man har gjort så som kollegorna som bygger broar, hus och tunnlar kan göra. Men vi är stolta över vårt arbete och vet att vi bidrar till ett bättre samhälle. Och att få jobba med något som belastar klimatet så mycket mindre känns riktigt bra i magen.
//Henrik Strömbäck, projektchef NoDig Stockholm