För att förnya vår bransch och tillföra något större måste vi leverera ett värde bortom byggprojektet. Jag tänker på det värde som främst uppstår när det vi byggt eller utvecklat har tagits i bruk och lämnats över från oss på NCC till kommunen, landstinget eller bostadsbolaget som ska optimera sina verksamheter och göra din vardag bättre och mer hållbar.
Vad betyder då det? Jo till exempel att bygga en fastighet som är miljövänlig och kostnadseffektiv att drifta, att utforma ett sjukhus på ett sätt så att de vårdanställda kan lägga sin tid på de människor som är där för att de behöver hjälp istället för transporter i byggnaden med långa och ologiska korridorer. Det handlar också om den sociala hållbarheten i att inkludera och utbilda arbetslösa i de områden där vi bygger eller renoverar.
För att kunna leverera det totalvärde som gynnar både kunden och samhället ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbart behöver vi komma in i ett tidigt skede i byggprocessen. När vi på NCC är med från start i ett nytt projekt och jobbar nära våra kunder och andra nyckelaktörer får vi full utväxling av vår samlade kompetens. Namnet på den samverkansformen är Partnering, där alla involverade har projektets bästa i fokus och där allas erfarenheter, kompetenser och behov tas i beaktande när ett hus, skola eller innergård ska byggas eller renoveras eller en stadsdel ska utvecklas.
Det är dock angeläget att vi hittar rätt balans mellan standardisering och kundanpassning. Standardisering och upprepning är nyckeln för att kunna erbjuda bra, kvalitativa bostäder med rimlig hyra. Vi behöver inte fler dyra lägenheter i innerstan eller tillfälliga bostäder av låg kvalitet, vi behöver bra hyresrätter där folk har råd att bo.
Det är också viktigt att vi tar hand om det bostadsbestånd som vi redan har idag, ett bostadsbestånd där en stor del av fastigheterna är över 50 år och många i stort behov av renovering. NCC:s undersökning The Inclusive City visar samtidigt att många är rädda för att en renovering skulle betyda att de inte kommer att ha råd att bo kvar där de bor idag. Därför har vi utvecklat konceptet Hållbar renovering, ett koncept som är ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart och där en viktig grundsten är att de boende och andra lokala intressenter får inflytande i renoveringen. Det har vi med framgång arbetat efter i projektet Fittja People’s Palace, där de boende i området har varit involverade från start. Projektet är dessutom nominerat till Årets bygge, vilket gör mig extra stolt.
När vi tillsammans från start planerar projektet kan vi skapa ett helt annat värde än om vi bara levererar efter en färdig ritning. Då kan vi förnya vår bransch och erbjuda de bästa hållbara lösningarna. Detta pratar jag om på Fastighetsmässan på torsdag 16 mars klockan 13.15. Vi kanske ses där!
Henrik Landelius,
Sverigechef NCC Building