Visste du att 45 procent av bilresorna vi gör i Sverige är kortare än fem kilometer? En sträcka som går att cykla på en kvart. Cykelns status har höjts de senaste åren, och i och med det får nu svensken upp ögonen för att cykeln kan göra vardagen lättare enligt Klas Elm, ordförande i Svensk Cykling.
–För alla som har möjlighet att cykelpendla finns det tid och pengar att spara, och motionen får man på köpet. Som bonus bidrar man till ett mer hållbart samhälle, säger Klas Elm.
Yerka – cykeln som själv är ett lås
Cykelpendling till jobbet är nyttig och bra ur flera perspektiv men för att lockas att ta cykeln till jobbet behöver den kunna stå säkert. Yerka heter projektet som tar säker cykelparkering till en helt ny nivå.
Projektet startade när tre unga ingenjörer vid Adolfo Ibañez Universitetet i Chile tröttnat på att få cykeln snodd. Tillsammans har de tagit fram en prototyp av en cykel som i sig själv fungerar som ett lås.
Resultatet blir att eventuella tjuvar tvingas såga sönder cykelns ram om de vill stjäla den, något som borde avskräcka de flesta klåfingriga. På deras hemsida finns en video som visar hur själva låsfunktionen fungerar. Hela proceduren tar max 20 sekunder.
Innovativ cykelparkering i SCA-huset
På hemmaplan har SCA valt att göra det lätt för medarbetarna att trampa till jobbet och parkera inomhus. Husets och tomtens runda form har gjort att våra arkitekter fått tänka till för att kunna skapa en optimerad cykelparkering.
För att få rum med mängden önskade cykelparkeringar på den redan knappa ytan placeras cykelparkeringen i ett tvåplanssystem. Två rader av cykelställ placeras ovan varandra vilket gör att det går att parkera en stor mängd cyklar på en liten yta i förhållande till vanliga markcykelställ. Systemet heter Optima V7 och är försett med gasfjädrar som gör att det krävs minimal ansträngning för att få upp cykeln i det övre stället.
Hälsningar,
Robert Hägg