Strax innan jul besökte Alexandra Moore en inspirerande utställning på Artipelag. Här är hennes gästblogg från besöket.
Är namnet Rudolf Steiner bekant? Det är mannen som man ska förknippa med den svarta tavlan, som på 1800-talet använde den i lärande syfte. I alla fall enligt en pågående utställning på konsthallen Artipelag på Värmdö just nu.
Men den svarta tavlan inspirerar också till kreativitet. Det märker man inte minst på alla kontor som ger utrymme för fler och fler kreativa rum, visuella rum, projektrum etc. Man klär hela väggar från golv till tak med skrivtavlor och skriver till och med på glasväggar. Jag har själv lekt med former och olika färger som bildat intressanta och förhoppningsvis pedagogiska mönster på hela väggar när många ska samsas och budskapen sorteras.
När den lilla pojken började skriva på tavlan blev de äldre barnen nyfikna. Sedan var steget inte långt till att alla ville vara med och fylla i. Ge sitt avtryck. Det gör inget om det blir fel – man kan ju sudda ut och skriva nytt. Nya tankar kan prövas och skissas och det är lätt att smittas av andras form och språk.
Inte undra på att vi inte kan släppa taget om skrivtavlan i våra kontor idag trots en datorstyrd värld. Kanske blir det en slags balans mellan teknik och fantasi? Flera sinnen får samspela och då uppstår synergier. De svarta tavlorna finns inte mer, men deras ”barnbarnsbarn”, dvs skrivtavlorna i magnetiska glas i många färger. Det har vi tagit till oss på flera kontor och gärna passat på att matcha med färger som känns igen från den grafiska profilen.
Hälsningar,
Alexandra Moore