Tidigare i år kom Arbetsförmedlingen ut med rapporten Den hjärnvänliga arbetsplatsen– kognition, kognitiva funktionsnedsättningar som gjorts av forskare på Linköpings Universitet. Där framhävs att utav Sveriges befolkning i arbetsför ålder kan hela 15 procent ha en så kallad kognitiv funktionsnedsättning. Något som påverkar hur såväl individen som arbetsgivaren behöver tänka när det kommer till utformningen av arbetsmiljön.
En kognitiv funktionsnedsättning kan till exempel innebära försämrat minne, språksvårigheter (skriva, läsa och kommunicera), försämrad förmåga att lösa problem samt koncentrationssvårigheter. Bakom funktionsnedsättningen står ibland en neurologisk sjukdom som stroke, Parkinson och epilepsi men också hjärtsjukdom, diabetes typ två, KOL och hörselnedsättning kan ge upphov till kognitiva funktionsnedsättningar.
I och med att det i arbetslivet ställs allt högre krav på just kognitiv prestation blir frågan om hur arbetsmiljöerna kan anpassas allt viktigare. I dag vet vi dock mycket om de faktorer som möjliggör eller begränsar kognitiv prestation.
Bullriga bakgrunder, som ibland uppkommer i öppna kontorslandskap, gör ofta arbetssituationen ohållbar för personer som lider av denna typ av funktionsnedsättning. Ibland kan enskilda kontorsrum fungera bättre men flexibla arbetstider, minskade ljudstörningar och möjlighet att gå undan att vila hjälper också.
Dock är det enligt rapporten viktigt att tänka på att det inte räcker med en eller några få handfasta åtgärder som att exempelvis köpa ett höj- och sänkbart skrivbord. De är bara ett första steg i arbetet att successivt utforma en fungerande arbetsmiljö.
Men det är inte bara de som lider av en kognitiv funktionsnedsättning som störs av oönskat bakgrundsljud. Det gäller i princip oss allihop. Därför är det otroligt viktigt att kontoret utformas så att bakgrundsljudet minimeras. Exempelvis är ett öppet kontorslandskap aldrig komplett utan telefonrum, grupprum och andra ytor som anpassats för teamwork eller tysta avdelningar som möjliggör koncentration.
Arbetsmiljöfrågan är mångfacetterad och förutom att kontoret ska stötta den verksamhet som ett visst företag bedriver måste kontoret också vara en möjliggörare för de individer som faktiskt ska arbeta där. Att välja ett nytt kontor är således en process som startar med en ordentlig behovsanalys av företagets verksamhet och av de personer som arbetar där. Här vill vi gärna hjälpa till.
Hälsningar,
Robert Hägg
holistic health
19 november, 2016 21:51A motivating discussion is worth comment. There’s no doubt that that you need to publish more on this topic, it might not be a taboo matter but usually people don’t speak about such issues. To the next! All the best!!
holistic health
19 november, 2016 21:51A motivating discussion is worth comment. There’s no doubt that that you need to publish more on this topic, it might not be a taboo matter but usually people don’t speak about such issues. To the next! All the best!!