Att kontinuerligt verka för en rörlig och hälsosam arbetsmiljö är en långsiktig investering som både du och kollegorna vinner på. Just för att det är en långsiktig investering bör det också betraktas som ett långsiktigt projekt – en möjlighet att lära sig under resans gång.
En tung planeringsprocess och stor budget är inte ett givet recept på framgång utan det viktigaste är att få med sig så många som möjligt och att skapa en gemenskap. Positiva bieffekter blir lägre personalomsättning och en minskning av antalet sjukskrivningar.
Tre tips till dig som vill skapa en hälsosam, aktivitetsbaserad företagskultur:
1. Anpassa aktivitetsnivån
Låt deltagarna sätta sina egna mål och själva bestämma hur de motionerar eller rör på sig. Att sedan skapa förutsättningarna för att det ska bli av så ofta som möjligt kan göras genom gemensamma aktiviteter, friskvårdsprojekt och att kommunicera aktiviteterna som en del av företagskulturen. För att få med så många som möjligt bör det finnas stöd från ledningen så att aktiviteter och budskap får en tyngd.
2. Social interaktion
Gemensamma projekt baserade på frivillighet skapar engagemang. Att dela med sig av sin egen aktivitet och få stöd av sina kollegor och kamrater främjar en livsstilsförändring. Det lönar sig att utnyttja gemenskapens styrka, exempelvis genom att samla organisationens trendsättare inom teknologi, gemenskap och välmående som i sin tur kan engagera och aktivera sina kollegor. På detta sätt har du skapat ett team ambassadörer för den nya företagskulturen.
3. Skapa rum som motiverar
Det allra bästa är om företaget själva kan erbjuda ett utrymme på kontoret som fokuserar till medarbetarnas hälsa. Det kan vara ett avslappningsrum, utegym på taket, ett rum som badar i ljus för snabb ljusterapi, bara ni själva sätter gränserna. Har man inte resurser till det så går det utmärkt att skapa samarbeten med gym och träningsanläggningar i samma byggnad. Något vi är säkra på kommer bli verklighet i den andra etappen av Torsplan där SATS etablerar sig.
Hälsningar,
Robert Hägg