Nu närmar sig högtidernas högtid med stormsteg. Behöver du jaga rätt på de sista julklapparna, planera sängplats för släkten som kommer på besök, börja beta av inköpslistan för julmat? Och sedan dubbelkolla att allt finns på plats en extra gång så att du inte råkat glömma något i stressen?
Nej, det du behöver är att ta ett djupt andetag. Mindre stress gör att mer blir uträttat, både där hemma och på jobbet.
Tidskriften Psychology Today tipsar i det senaste numret om de bästa knepen för att klara av julstressen. Att mindfullness, alltså konsten att vara i nuet, har använts på arbetsplatser under de senaste åren är ingen slump. Forskning i ämnet visar nämligen att anställda som lär sig tillämpa mindfullness i sitt arbete både mår och presterar bättre.
Att slutföra en arbetsuppgift i taget istället för att hålla många bollar i luften är en åtgärd som gör arbetsdagen mer effektiv. Detsamma gäller med julförberedelserna, de blir färdiga fortare om du först tar tag i julklapparna och inte tänker på julmaten innan sista paketet ligger inslaget under granen.
Stunder av avkoppling är också viktigt att portionera ut under dagen, oavsett hur lång din att göra-lista är. I bilkön, under promenaden till lunchrestaurangen eller ett par minuter vid skrivbordet – här är det bara du som avgör vad som är rätt tajming. Ta det där djupa andetaget och bara existera i några minuter. Det du själv vinner är välbefinnande. Det din arbetsgivare vinner är en effektivare medarbetare. Det bästa du alltså kan ge både dig själv och din arbetsgivare i julklapp är att ha en fridfull jul.
Tre tillfällen för mindfullness redan nu
1. När du reser till och från jobbet
Se transporttiden som mer än onödig tid, särskilt när du fastnat i trafiken. Ta chansen att luta dig tillbaka, slappna av och fokusera på andningen. Var här och nu i tanken istället för att dagdrömma. Låter det lättare sagt än gjort? Givetvis, men övning ger färdighet och slutresultatet blir att du anländer till din destination mer utvilad och mindre stressad.
2. När du äter
Låt varje tugga ta tid. Hur smakar lussebullen egentligen? När vi äter framför datorn eller TV:n tenderar vi att äta för mycket. Ät istället i lugn och ro och känn efter ordentligt hur allt smakar. När du är uppmärksam på vad du gör och hur du upplever det blir du mer fokuserad.
3. I konversationer med andra
Det är skillnad på att höra och att verkligen lyssna. När du pratar med dina kollegor eller din familj, öva på att vara hundra procent närvarande och att ta in vad den andra personen säger på riktigt. Det är lätt att vilja prata själv men genom att lyssna aktivt blir du såväl lugnare som att du får en chans att förstå andra människor på djupet. Den du lyssnar på kommer uppleva att du tycker de är värda din fulla uppmärksamhet vilket stärker er relation. Så tänk en gång extra innan du öppnar Facebook i mobilen när du pratar med någon.
Hälsningar,
Robert Hägg