I det förra inlägget gick vi igenom hur friskvårdsprogram kan bygga starkare teamkänsla på arbetsplatsen. Nu ska vi titta lite närmare på hur du kan göra för att drar igång ett sådant projekt och vad du kan göra för att hålla projektet levande under en längre period.
För att undvika att programmet blir en skrivbordsprodukt bör man lägga ribban på en rimlig nivå, något som Hannah Nordlund, grundare och ägare av träningsföretaget Kambiando håller med om.
– Jag tror stenhårt på att den hälsoinsats som faktiskt blir av och utnyttjas är den allra bästa.
Att starta ett friskvårdsprogram på arbetsplatsen behöver alltså inte kräva veckor av planering och enorma resurser.
Fundera istället igenom hur du kan få med så många som möjligt på tåget. Även om programmet ska genomföras på en arbetsplats är ett långsiktigt, individanpassat upplägg ofta mer motiverande än att premiera enstaka prestationer. Pepp och motivation från kollegorna är viktigt när det känns tungt.
– Börja med att fundera på vad som passar just de människorna som kommer att ingå i programmet och vilka behov de har. Många företag satsar på tävlingar där man vinner genom att prestera mest och bäst. Jag ser gärna att man tittar på den individuella hälsoförbättringen om man ska anordna tävlingar, säger hon.
På jobbet kan det handla om att utföra gemensamma aktiviteter ihop – promenadmöten, träningspass eller stadsvandringar skapar rätt förutsättningar för teambuilding och en hälsosam företagskultur.
Så lyckas du med programmet:
- Tydliggör målsättningen och hur du ska mäta effekten
- Analysera ditt och kollegornas behov – involvera medarbetarna i planeringen
- Bestäm en motiverande belöning
- Kommunicera kontinuerligt och lyft fram goda exempel under programmets gång
- Utvärdera både under och efteråt och förbättra programmet vidare
Hälsningar;
Robert Hägg