Ett friskvårdsprogram beskrivs av Nancy Napier i “Employee health management and organizational performance” som aktiviteter som utformats för att främja, bibehålla och förbättra personalens hälsa. Hon menar också att det främsta syftet med ett friskvårdsprogram är att minimera de sjukdomar som direkt beror på en dålig arbetsmiljö eller ohälsosamma arbetsförhållanden på arbetsplatsen.
Det finns inget friskvårdsprogram som passar alla, det viktiga är att anpassa programmet till de hälsoproblem och risker som existerar inom organisationen. För personer som jobbar stillasittande på kontor, kan ett friskvårdsprogram omfatta allt från motionsprogram och ergonomisk rådgivning till att få kostråd av en dietist. Jobbar man däremot i en lagermiljö där man rör mycket på sig och står hela dagarna kan det vara mer relevant med avslappningsövningar, styrketräning eller yoga där man får mjuka upp muskler och leder.
I den omfattande universitetsstudien “Avkastning på friskvårdsprogram” skriver Johan Langgren och Niclas Lindholm om de direkta nettoavkastningar ett friskvårdsprogram kan bidra med till företaget. De skriver att; “sjukfrånvaro på en arbetsplats är en mycket kostsam situation för arbetsgivaren. Av denna orsak har organisationer insett fördelarna med att investera i olika friskvårdsaktiviteter för sina anställda för att motverka de negativa effekterna som dålig hälsa innefattar.”
Men det är inte bara ur ett ekonomiskt perspektiv som friskvårdsprogram är en bra investering. Att utföra aktiviteter tillsammans och uppnå gemensamma mål som inte bara har med arbetet att göra skapar rum för nya möten och relationer. Ett väl genomfört program som motiverar personalen kan alltså skapa ett otroligt starkt arbetslag.
Hälsningar,
Robert Hägg