Baksidan med att alltid vara tillgänglig

Att alltid vara tillgänglig är praktiskt. Det ger möjlighet kunna styra över sin egen tid, att snabbt kunna lösa arbetsuppgifter på språng och att även när kontoret är stängt kunna skapa värde för kunderna. Har du funderat över baksidan?

Att alltid vara tillgänglig är praktiskt. Det ger möjlighet kunna styra över sin egen tid, att snabbt kunna lösa arbetsuppgifter på språng och att även när kontoret är stängt kunna skapa värde för kunderna. Har du funderat över baksidan?

Hos Prevent hittar du den minst sagt intressanta Balansguiden som genom filmer, text och förslag på övningar skapar verktyg för att ta itu med de för- och nackdelar dagens gränslösa och ständigt uppkopplade arbetsliv innebär.

Nu inför jul tycker jag särskilt att avsnittet om att alltid vara tillgänglig väcker många tankar. Via mobilen kan du svara på jobbmail i pausen mitt i teaterföreställningen, du kan svara på ett samtal även om du är på gymmet och mötesbokningarna plingar till sent på kvällarna när kollegorna har tid för administrativa arbetsuppgifter.

Nog är det praktiskt att exempelvis kunna hämta tidigt på förskolan och sen fortsätta jobba när barnen sover. Eller att ta en tandläkartid en vardag och jobba ikapp på helgen. Eller att svara på kollegans sms när du sitter och tittar på sonens ridlektion eller dotterns fotbollsträning. Tvärt om kan du också tacka ja till kalasinbjudningen på Facebook på arbetstid eller ta en långlunch med en vän en torsdag istället för att ses på helgen. Jobb och fritid går att pyssla ihop.

Nackdelarna är dock många. Enligt Prevent är det ofta våra små, snabba arbetsuppgifter som gör det svårt att dra en tydlig gräns mellan jobb och fritid. När vi varken är riktigt lediga eller fokuserar fullt ut på jobbet kan det vara lätt att tappa balansen.

Var går din gräns mellan jobb och fritid? Har du gjort dina egna regler för hur tillgänglig du är på fritiden? Dessa och många fler frågeställningar och övningar finns att ta del av genom Balansguiden och jag rekommenderar verkligen att tänka igenom dem på egen hand eller såklart helst jobba igenom dem tillsammans med kollegor och chefer.

Det funkar helt enkelt inte att försöka ha fokus på för många grejer samtidigt. Hur går dina tankar kring detta inför den stundande julledigheten?

Hälsningar,
Robert Hägg

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.